Överst

Slottsskogen

En grönskande naturpark mitt i city

Slottsskogen sydväst om stadskärnan (utgå från Linnéplatsen) är Göteborgs populäraste park och används till allt mellan picknick och bungyjumping. Den har uråldriga anor. Gustav II Adolf skänkte redan 1624 marken till göteborgarna. Tidigare hade den tillhört det gamla Älvsborgs slott (fästningen “Gamla Älvsborg”) – därav namnet Slottsskogen.

På 1800-talet var Slottsskogen ett beryktat näste för skumma krogar och figurer. Få vågade sig dit på kvällarna. År 1875 rensades Slottsskogen för att bli en park för allmänheten. Grosshandlaren August Kobb, som vurmade för det engelska parkidealet var eldsjälen som skapade Slottsskogen på 1870-talet, efter att först ha övat sig på det mindre projektet Kungsparken. En byst av Kobb sitter i dag i en bergnisch vid Stora dammen.

Djurparken

Slottsskogen är också en djurpark, mest med nordiska djur. Ankor och skära flamingos flaxar i dammarna. Salarna – göteborgarnas favoritdjur vid sidan av Sjöfartsmuseets alligatorer har fått en ny och rymligare bassäng med undervattensfönster. Nära Säldammen ligger Fågelhuset med sina över 300 fåglar fördelade på ungefär 100 arter.

En av de mest populära attraktionerna i Fågelhuset är pingvinerna, som lever året om i sin egen speciella del av Slottskogen.

Barnens Zoo

På Barnens zoo, som är öppet under sommaren, finns getter och andra klappvänliga djur. Inträdet till Slottsskogen är fritt, utom vid konserter och andra pecialevenemang. Här ligger också Naturhistoriska museet och Observatoriet. På senare år har Slottsskogen även blivit ett populärt mål på grund av musikfestivalen Way Out West. Såhär skriver festivalarrangörerna själv om tillställningen:

“I augusti sluter Slottsskogen förbund med en samling av världens mest intressanta artister – för att tillsammans skapa Way Out West. En musikfestival i världsklass. Kombinationen är oslagbar”.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes