Överst

Museum

Det finns gott om museum i Göteborg. Göteborgs större museer har under sommaren öppet varje dag. Göteborgskortet, som säljs på turistbyråerna, ger i allmänhet fri entré eller rabatt på utställningar med förhöjt pris.

De flesta kyrkor är öppna ett par timmar mitt på dagen och har fri entré. Information om öppettider finns på turistbyråerna vid Kungsportsplatsen och Nordstadstorget.

Bankmuseet

Bankmuseet hittar du i Chalmerska huset. Skandinaviska bankens gamla lokaler på Södra Hamngatan i, visar mynt och medaljer. Göteborgs näringslivs- och bankhistoria presenteras. Chalmerska borgsarmgslivs- och bankhistoria presenteras. Chalmerska kompaniets direktörer.

Blå Stället – ett museum med kulturell vitalitet


Blå Stället i Angereds centrum är ett stort kulturhus med professionell teater, bibliotek, restauranger, biografer, kaféer m m.. Utställningshallen har 6-8 aktuella utställningar om året, ofta i samband med seminarier på samma tema.
Hemsida: www.blastallet.goteborg.se

Eriksbergshallen

Eriksbergshallen är en gammal industrilokal mitt i Norra ÄlvStrandens upprustade kajstråk. Hallen, som tidigare hörde till Eriksbergsvarvet, är i dag förvandlad till “evenemangshall”. Man arrangerar bland annat utställningar, konserter, och mässor av mindre format än Svenska mässan. (Åk dit med Älv-Snabben från Lilla Bommen, hållplats Eriksberg.)

Idrottsmuseet

Idrottsmuseet i Idrottshuset på Anders Personsgatan r8 (på gångavstånd från Ullevi) är främst ett kuriosamuseum för den idrottstokige. Där finns till exempel Ingemar Johanssons sandsäck och Sven Rydells fotbollsskor – samt massor av gamla pokaler, medaljer och standar.

Hemsida: www.idrottsmuseet.se

Konstmuseet – för konstälskaren

Konstmuseet är den monumentala byggnad (ritad av Arvid Bjerke, Sigfrid Ericson, Ernst Torulf och R. O. Swensson) som avslutar Kungsportsavenyn på Götaplatsen. Museet har en bra och mångfacetterad samling av nordisk konst, i synnerhet från cirka 1880 till 1900 (den så kallade Northern Light-perioden). I den fasta utställningen finns viktiga verk av bland annat Carl Larsson Carl Wilhelmson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Ernst Josephson, Edvard Munch, Albert Edelfelt och Christian Krohg.

Museet har också en liten samling franska impressionister med målningar av bland annat Monet och Renoir. Göteborgskoloristerna – en grupp 1930-50-talskonstnärer med anknytning till Valands konstskola i Göteborg – är rikt representerade, bland annat genom Ivan Ivarson, Ragnar Sandberg och Inge Schiöler. Intill skulpmrhallen finns en unik och rolig samling självporträtt av konstnärer som Isaac Griinewald och Sven X:et Erixson. Dessutom finns i samlingarna omkring 50 000 grafiska blad, 8 000 teckningar och en del äldre nordisk och utländsk konst, till exempel Rembrandtmålningen “Riddaren med falken”.

Konstmuseet startade 1861 i mycket blygsam skala; man hade tre konstverk i Ostindiska huset och finansierade verksamheten med den kommunala hundskatten. Samlingarna växte dock snabbt tack vare stora donationer från förmögna göteborgare. Den störste donatorn var köpmannen och konstsamlaren Pontus Fiirstenberg som förutseende nog köpte tavlor direkt av de stora nordiska konstnärerna – ofta innan de hade slagit igenom. I sitt hem på Södra Hamngatan hade Fiirstenberg ett eget galleri som 1902 skänktes till Konstmuseet.

När museibyggnaden vid Götaplatsen byggdes 1923 (museet invigdes först 1925) rekonstruerades mmmen från Furstenbergs galleri in i minsta detalj. Till och med de roliga takskulpturerna – gipsdamer som pratar i telefon – har återskapats. Mellan Konstmuseet och Konserthuset ligger Konsthallen, som används för tillfälliga utställningar. Direkt innanför Konstmuseets entré ligger Hasselblad Center, en utställningshall för fotografi.

Hemsida: www.konstmuseum.goteborg.se

Göteborgs maritima centrum

Göteborgs maritima centrum vid Packhuskajen, till vänster om Göteborgsoperan från staden sett, är med sina tolv fartyg världens största flytande fartygsmuseum. Det är öppet från maj till augusti. Vid kajen ligger bland annat marinens gamla jagare Småland och ubåten Nordkaparen.

Hemsida: www.maritiman.se

Medicinhistoriska museet

Medicinhistoriska museet på Östra Hamngatan  visar sjuk och hälsovårdens historia. En operationssal från sekelskiftet och en tandläkarmottagning från 1890-talet har rekonstruerats. På museet finns också gammaldags medikamenter som magiska alrunor och grymma trepaneringsborrar. I byggnaden – Oterdahlska huset – låg Sahlgrenska sjukhuset 1823-54.

Hemsidan: www.sahlgrenska.se/museum

Naturhistoriska museet

Naturhistoriska museet i Slottsskogen vid Linnéplatsen är ett populärt museum för barnfamiljer. Museets största, men något klumpiga kelgris är “Malmska valen” – en uppstoppad blåval. Den strandade i Askimsviken söder om Göteborg 1865 och konserverades av museets intendent A. W. Malm. Valen, som i dag är lika mycket en kultur- som naturhistorisk raritet, var tidigare »öppen« för besökare och är därför inredd med bänkar. Till avdelningen udda uppstoppade djur hör också en elefant och en flodhäst.

Museet har en stor geologisk avdelning och en ständigt aktualisarad utställning om miljöfrågor. Naturhistoriska museet är Göteborgs äldsta museum. Det startade redan 1833 och har sedan dess kontinuerligt fyUt på sina samlingar. År 1923 flyttade Namrhistoriska från Ostindiska huset in i sin nuvarande byggnad i Slottsskogen. Valen som tidigare hade legat i Ostindiska husets östra flygel – där vikingatiden i dag presenteras – forslades då på hjul genom staden.

Hemsida: www.gnm.se

Observatoriet

Observatoriet vid Stora utsikten i Slottsskogen är öppet för allmänheten på måndag- och onsdagkvällar under vinterhalvåret. På sommaren är observatoriet öppet för solvisningar.

Radiomuseet

Radiomuseet på Norra Älvstranden (Åk dit med Älv-Snabben fråmån Lilla Bommen, hållplats Lundbystrand) har tagit över en del av det gamla Industrimuseets radiosamlingar. Museet visar alla typer av radioteknik från kristallmottagare fram till i dag.

Röhsska museet

Röhsska museet på Vasagatan 37-39 är Sveriges enda renodlade museum för design och konsthantverk. Den mörkröda tegelbyggnaden ser gammal ut, men är faktiskt byggd på 1910-talet (Arkitekt: Carl Westman). År 1916 öppnades museet. Det har därefter byggts till i flera omgångar. I den första våningen visas permanenmtställningen »Från EUen Key till Ikea« – en exposé över 1900-talets formgivning med kaffekoppar, stolar, rakapparater, lampor och andra bruksvaror. På andra våningen finns Stora samlingar av silver och bokband, och på tredje våningen visas de kinesiska och japanska samlingarna. I bottenvåningen finns ett kafé och en hall för tillfälliga utställningar. Röhsska museet bär sitt namn efter bröderna Carl Wilhelm och August Röhss som donerade grundplåten till museet år 1901.

Hemsidan: www.designmuseum.se

Sjöfartsmuseet Göteborg

Sjöfartsmuseet med Akvariet på Karl Johansgatan 1-3 vid Stigbergstorget är ett populärt museum för barnfamiljer. I basutställningen över sjöfartens historia finns detaljerade båtmodeller,en kommandobrygga i naturlig storlek, en skvalpande vågmaskin, ett gammalt skeppsapotek, ostindiskt porslin, kanoner samt norra Europas största samling galjonsfigurer. (Den mest originella bär slips.) Till dyrgriparna hör också en modell av ostindiefararen Finland – det fartyg skeppsprästen Jacob Wallenberg far till Kina med i romanen Min son på Galejan. I bottenvåningens akvarium finns de flesta nordiska fiskarter. från små-abborrar tiU feta gäddor och skäggiga torskar som blänger på besökaren genom glaset. Saltvattnet levereras från Nordsjön. Akvariet har också en exotisk avdelning med pirayor. muränor och elektriska ålar.

I terrarierna finns ormar, sköldpaddor, leguaner, paddan Anders, samt de små alligatorerna Hugget och Stucket. Siöfartsmuseet flyttade in i sin nuvarande byggnad 1933, efter en miljondonation från redaren Dan Broström. Arkitekt var Karl Bengtson.

Hemsida: www.goteborg.se/wps/portal/sjofartsmuseet

Skansen Kronan

Skansen Kronan på Skansberget vid Haga är ett litet militärmuseum med uniformer och vapen från förr. Berget är en bra utsiktsplats.

Stadsmuseet Göteborg – museum Göteborg vid havet

Stadsmuseet i det forna Ostindiska kompaniets byggnad på Norra Hamngatan 12 öppnades successivt under 1995 och -96. I Stadsmuseet ingår de tidigare historiska, arkeologiska och industrihistoriska museerna. Utställningen är en kronologi från forntid till nutid via vikingaskepp (Sveriges enda, det så kallade Äskekärrsskeppet), medeltidsmynt och ostindiskt porslin. Stadsmuseets specialitet är Ostindiska kompaniet. Museet har en egen barnavdelning på andra våningen.
Hemsidan: www.stadsmuseum.goteborg.se

Powered by WordPress. Designed by WooThemes