Överst

Amundön

Karta Amundön


Visa större karta

Promenera på Amundön

Det är söndag förmiddag och lusten efter en inspirerande utflykt väcks. Nu är chansen att du, liksom väldigt många andra göteborgare, iiamnar ute på Stora Amundön. Så utöver den naturupplevelse ön bjuder möter du också ett visst folkliv. Alla människor synes glada, friska och på språkligt humör. Det är inte förvånande att Amundön är ett av Göteborgs mer frekventerade promenadstråk. Redan på bronsåldern fanns det människor när. Här finns rosen på bergskrönet, troligen gravar från bronsålderns äldsta tid. På sommaren är badplatserna välbesökta och här finns gott om utsiktsplatser med vidsträckta vyer ut över havet.

Amundön är bekväm att promenera på, stigar och leder är välskötta. Börja din gång vid parkeringen och vandra medurs eller moturs. En vacker vintersöndag möter du många besökare njutandes av sol, medhavd matsäck och utsikt i en klippskreva. I den södra viken, Kungsviken, lägger sig isen efter några kalla nätter. Amundön bjuder såväl strand och hav som promenad i grönskande lövskog. Och här och var får du sällskap av betande hästar. Att promenera runt Amundön tar en knapp timme om man avstår paus. Vilket inte rekommenderas. Stanna upp och kontemplera! Njut av Amundsön vackra landskap.

Fakta Amundön

Stora Amundön och Lilla Amundön är 2 öar i Askim, i södra Göteborg. I synnerhet Stora Amundön är ett populärt utflyktsmål med kommunal badstrand. Lilla Amundön är privatägt och Ågrenska stiftelsen bedriver där en nationell verksamhet för familjer med barn som har sällsynta sjukdomsdiagnoser. Ågrenska konvalescenthemmet, var dess ursprungliga namn, donerat av grosshandlare Axel H. Ågren och taget i bruk år 1914. Här finns också ett handikappbad och en privat marina. Stora Amundön slås, betas och viss skogsskötsel förekommer.
Du kan läsa mer om Amundön på Wikipedias sida.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes