Överst

Trädgårdsföreningen i Göteborg – en av Sveriges äldsta parker


Trädgårdsföreningen med entrén mitt emot Stora Teatern är en av Sveriges äldsta offentliga parker. Den grundades redan 1842 på mark som hade blivit ledig när de gamla försvarsvallarna raserades. I början var Trädgårdsföreningen en exklusiv botanisk klubb där man köpte ett medlemskap som gav gratis inträde och en bonusutdelning av fröer.

Efter hand byggdes serveringar och restauranger innanför området. Resterna av den gamla yttre vallgraven blev skridskobana. Redan på 1850-talet hade Trädgårdsföreningen blivit ett spatser- och nöjescentrum, vilket det fortfarande är. Det konstigaste inslaget i 1800-talets parkanläggning – ett Igelbus för storodling av blodiglar mot kolera behövs dock inte längre.

Crystal Palace

Trädgårdsföreningens stora attraktion är ett Crystal Palace i miniatyr från 1878 – Palmhuset. Huset hyser tropiska växter. bland annat en mycket sällsynt brasiliansk jättenäckros, medelhavsväxter och en vacker samling bonsaiträd. Det sköts av botanister från Botaniska trädgården. Orkidéhuset bredvid Palmhuset har förvandlats till hemvist för några tusen fjärilar.

Trädgårdsföreningens Rosarium är en pedagogisk och doftande inventering av rosor som tål svenskt klimat. Rosariet med sina cirka 3000 arter räknas som ett av de främsta i Europa. I Trädgårdsföreningen spelas också mycket musik och teater. När säsongen startar i april vaknar parken till liv och det bjuds på till exempel utställningar, konserter och föreläsningar. Mycket av aktiviteterna anordnar Trädgårdsföreningen, men det finns även verksamheter utanför som “hyr in sig” i parken.

Säsongskortet

Från och med mitten på april kan man köpa säsongskortet i trädgårdsföreningens entréer. Kortet ger fri entré till parken från april till september och även rabatt vid större evenemang, vanligtvis ej vid konserter. Vill duman inte köpa säsongskortet går det bra att betala 20 kronor för en heldag i parken.

Precis utanför

Utanför Trädgårdsföreningen fortsätter grönbältet runt staden med Bältesspännarparken och den betydligt mindre ansade Kungsparken. Den anlades efter de böljande engelska parkidealen i slutet av 1830-talet. Kungsparken kan vara stökig och är därför ingen särskilt bra promenadpark på kvällarna.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes