Överst

Teater

Lista på 5 Teatersällskap

Det kan i flera avseenden vara en fördel att slippa vara huvudstad. Göteborg har inga nationalscener eller instituationer som måste spegla allt som händer. Följden har blivit ett smått vildvuxet kulturliv, som kanske inte alltid är perfekt, men ofta udda och intressant. Göteborgskulturen och synnerligen teater i Göteborg spänner över hela registret från fri dans via jazzklubbar, filmfestivaler, visfestivaler, talad teater och sjungen teater till arenarock och teater på Liseberg. Här har vi skapat en lista för dig som är sugen på att se teater i Göteborg.

1. Stadsteatern på Avenyn

Stadsteatern vid Götaplatsen är Göteborgs huvudscen för talad teater (850 platser). Den invigdes 1934 och betraktades då som ett tekniskt underverk. Byggnaden ritades av Carl Bergsten. interiörens funkissmiljö är fortfarande i stort sett intakt. Baren är “nybyggd” men går i 30-talsstil.

Redan 1937 öppnade Stadsteatern Studion, en liten salong (mindre än 200 platser) för experimenterande teater. I dag räknar man med ytterligare två små scener i huset: Foajén, som används till lunchteater och Hyllan, en miniscen (cirka 50 platser) som emellanåt är hemvist för små kabaréer. Under andra världskriget hade Stadsteatern tidigt en tydligt antinazistisk profil och man har haft stora framgångar med pjäser som Nicholas Nickleby och Anna Karenina. Idag spelas ett varierande utbud av klassiska pjäser och moderna. En stor teater i Göteborg med både bredd och djup.

Hemsida: www.stadsteatern.goteborg.se

2. Folkteatern

Folkteatern i Folkets Hus vid Järntorget har periodvis nästan haft status av stadsteater. Utöver den stora salongen, som rym¬mer cirka 400 åskådare, finns barnteatern »En trappa ner« (numera ombyggd och utflyttad till ny lokal “vita scenen”). Folkteatern hade sin storhetstid på 1970-talet då man uruppförde svensk dramatik av bland andra Kent Andersson. TeateThyggmden stod klar 1951, men salongen har byggts om sedan dess. Det har spelats teater vid Järntorget sedan 1870-talet, då Arbetare¬ föreningens hus (rivet på 1950-talet) fick en fast scen: Nya Teatern. Där slog Gösta Ekman d. ä. igenom på 1910-talet. Idag, 2011, spelas flera både klassiska och moderna föreställningar på Folkteatern. Konstnärlig ledare är Lars Norén, som satt upp populära barnföreställningen “Pingviner kan inte baka ostkaka”.

Hemsida: www.folkteatern.se

3. Lorensbergsteatern

Lorensbergsteatern vid Kungsportsavenyn, nära Götaplatsen, är hemmascen för Galenskaparna och After Shave, men används också för annan komisk teater. Teatern byggdes 1916 på initiativ av Sophus Petersen, som drev restaurangen på Lorensberg. När den ritades av Karl Bengtson var Lorensbergsteatern modernast i Sverige. Bland annat hade den landets första vridscen. Teatern var biograf från 1930-talet tiU 1987 då den åter började användas till teater. Är 1993 tog man för första gången på nästan sextio år den gamla vridscenen i bruk. Idag, 2011, känns Lorensbergsteatern mer vital och levande än någonsin med ett rikt utbud av både pjäser, revyer och musikföreställningar.

Hemsida: www.lorensbergsteatern.se

4. Angereds Teater

Angereds Teater i kulturhuset Blå Stället i Angereds centrum är en kaxig förortsteater med en professionell ensemble som historiskt gjort uppmärksammade uppsättningar av bland annat Dario Fo, Arthur Miller och Bertolt Brecht. Angeredsteatern, som har funnits sedan 1978, hade en omtalad »Black Box«-salong, vilket innebar att scenen och åskådarplatserna kunde möbleras hur som helst. Idag är Angeredsteatern främst en scen för nyskriven dramatik. Teatern har två scener, en i Kulturhuset Blå Stället och en på Andra Stället, ca 200 m från kulturhuset. På Andra Stället finns även teaterns kontor.

Hemsida: www.angeredsteater.se

5. Backa Teater

Backa Teater på Hisingen (Herkulesgatan) är Göteborgs stora barn- och ungdomsteaterscen. Teaterlokalen är en enorm före detta industrilokal som delas i en, två eller flera scener efter behov. Såhär skriver Backa Teatern själva om sin verksamhet: “Backa Teater har vigt sitt liv till den unga människan som tycker, tänker och vill. Vi vill vara viktiga, allvarsamma, roliga och tråkiga. I familjen Göteborgs Stadsteater är vi tonåringen. Backa Teaters uppdrag är att spela för barn och unga. Men någon övre åldersgräns har vi inte satt – i en snål värld vill vi vara generösa.”

Hemsida: www.stadsteatern.goteborg.se/backateater

Powered by WordPress. Designed by WooThemes