Överst

Säveån

Det vackra naturreservatet vid Säveåns dalgång mellan Floda och Stenkullen är värt ett besök vid varje årstid.

Det bjuder på olika och fina naturupplevelser året om. I reservatet finns en vandringsstig längs med ån. Stigen forsätter även sydväst ut mot Lerum. När besökaren vandrar ner mot Säveån träder hon in i miljön med den forsande ån omgiven av lövträd, buskar och våtmarksväxter.

Här och var blommar blåsippor rikligt om våren. Säveån är en populär övervintringslokal för många fågelarter, en av Göteborgsområdets allra viktigaste. Året om kan man uppleva den sevärda strömstaren som har anpassat sig till fullo för ett liv vid strömt vatten. Har du tur går det att få syn på den sällsynta och färgsprakande lilla kungsfiskaren.

I området finns bäver. Bävern är vattenlevande och bygger hyddor och fördämningar. Spår av bävern kan ses på att träd har gnagits av vid roten. Den som har fiskekort kan fånga ädelfisk i ån. Längs med ån finns lämningar av kanaler, kvarnar och kvarnhjul samt kvarnindustrier.

Säveån i sig själv är vacker och fascinerande och förändras över årstiderna. Vattenfylld och forsande på våren, lugnt och stilla flytande på sommaren, mörk om hösten och när vintern slagit till är ån frostig och full av isformationer. När snön fallit på de omgivande träden liknar platsen ett sagolandskap.

Ån besöks bäst antingen en tidig morgon eller på kvällen, då ljuset är som vackrast.

Du kan läsa mer om Säveån på Wikipedia
Är du intresserad av flugfiske rekommenderar vi Säveåns Flugfiskesällskap.

Karta


Visa större karta

Så tar du dig till Säveån:
Med kollektivtrafiken: Lokaltåg från Göteborgs central mot Alingsås, kliv av på hpl Lerum, Stenkullen eller Floda. Restid 20-25 minuter.

Med bil: Alingsåsvägen/Stenkullevägen/Lerumsvägen (samma vägsträckning men med olika namn) går längs med reservatet.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes