Överst

Ramberget Göteborg

Promenera på Ramberget

Somliga tycker att fotbollslaget Häcken är Hisingens stolthet. Men då har de inte besökt Ramberget. Faktum är att knappast något ställe i Göteborg bjuder samma sköna parkmiljö, historiska bakgrund och storslagna utsikt, en av Göteborgs absolut bästa! Ram är vidare gammalsvenska för korp, berget har fått sitt namn av att det ända fram till tidigt 1900-tal häckade korpar här. Speciellt för Ramberget är möjligheten att ta bilen ända upp till toppen vår, sommar och höst, En möjlighet som ofta används av turistbussar för att ge en översikt av hela Göteborg.

Men en promenad på Ramberget är verkligen inte fel. Här finns en vegetation dominerad av ek och tall på toppen. Längre ner finns stora partier med vacker bokskog. Storleken på hela Rambergsområdet mäter hela 31 hektar.

Ramberget ingår i vidare Keillers Park som är formad efter isens framfart för 12 000 år sedan. Därför är nordostsidan avrundad och flack, medan sydväst har en mycket markerad brant, ej lämplig för de med höjdskräck. Parken har många fina stenarbeten. Det ser man i trappor, murar och utsiktsplatsen på toppen. Det ger ett nationalromantiskt skimmer över parken. Högst upp på Ramberget uppfördes 1949 ett utsiktsbord med pilar på de sevärdheter som syns ifrån berget.

Karta Ramberget Göteborg


Visa större karta

Mer om Ramberget:

  • Wikipedia Ramberget
  • Goteborg.com
  • Comments are closed.

    Powered by WordPress. Designed by WooThemes