Överst

Gullbergskajen

Promenera Gullbergskajen

Den här kajen tillhör det allra mest udda och säregna du kan uppleva på en promenad i Göteborg. “Brustna drömmars kaj” är göteborgarnas beteckning på denna sträcka så full av vemod men också av hopp. Här ligger de gamla småfartygen med näsan precis över vattenytan eller upplagda på sniskan för vidare åtgärder. De väntar på att restaureras av händiga entusiaster som när de är klara ska tuffa fram genom Europa på kanaler eller ut på Skageracks böljande vågor. Men knappt någon av dem kommer förbi Barken Viking som ligger alldeles intill.

Gullbergskajen är en brokig och fascinerande miljö

På kajen ligger även Betelskeppet förtöjt med husrum för bostadslösa. Och mitt bland alla gistna skepp reser sig ett asiatiskt monster med inbyggd kinarestaurang. Gullbergskajen är onekligen en brokig miljö. Men att ta en stilla promenad på den kilometerlånga kajen är fascinerande. Styrhyttar, kranar, lastbilar, soffor varvas med vita yachter och zebrarandiga båtar. För varje år som går kommer en totalanering av området närmare. Det är synd. Kajen borde kulturminnesförklaras. Eller drömförklaras.

Karta Gullbergskajen


Visa större karta

Mitt Gullbergs Kaj Paradis

Möt mig där båtarna rullar ut
senare idag,
bland rostiga cyklar,
gummidäck och fabriksfasader,
krossat glas och avloppsrören

För de flesta utanför Göteborg är Gullbergskajen mest känd som platsen i Håkan Hellströms låt “Mitt Gullbergs Kaj Paradis”. Sången handlar mer om Gullbergskajen såsom Drömmarnas Kaj än om de brustna drömmarnas och skildrar platsen som ett mötespunkt för kärlek och inspiration.

För dig som vill läsa mer om Gullbergskajen rekommenderar vi vidare Fartygsföreningen Gullbergskajen där det finns en hel del intressant om Gullbergskajens historia, men också nutid.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes