Överst

Brännö – Dans på Brännö Brygga & Brännö värdshus

Brännö Brygga – dans på brännö brygga!

Det är många som associerar Brännö med frasen “Dans på Brännö brygga” från Lasse Dahlquists låtklassiker, men faktum är att det faktiskt är dans på Brännö Brygga varje sommar. Dansen arrangeras av Brännöföreningen och vanligtvis dansas det från och med den första juli och fram till mitten av augusti.

Brännö Serenad

Kanske tänker du på Håkan Hellströms vackra “Brännö Serenad” när du hör namnet “Brännö” och det är förvisso helt rätt. Titeln har grund i de vackra omgivningarna på Brännö, melankolin och ljuset.

Vad vet du om solen
Förrän nån släckt alla ljusen
Och vad vet du om att inte vilja vakna längre
Ni kommer få se er ungdom ruttna framför er

Och vad vet du om kärleken
Förrän du förgäves hatat den
Och vad vet du om när hjärtat kan bränna
För kärlek som aldrig kan dö men inte heller leva

Hon kommer aldrig tillbaka
Hon kommer aldrig tillbaka

Vidare är Brännö förstås något mycket mer konkret än en sång och det märker du om du beger dig upp på öns topp, 48 svindlande meter över havet, och får den totala överblicken från den gamla lotsutkiken.

Brännö Värdshus – ett populärt mål för boende och matupplevelser!

Mitt på Brännö hittar du Brännö Värdshus. Restaurangen är öppen året om med undantag för vissa perioder på vintern. Inomhus i den äldre delen finns plats för ca 40 gäster och i det nybyggda glashuset ryms upp mot 100 gäster. Den populära uteserveringen ger många möjligheter att njuta av sommaren mitt i skärgården med fantastiska natunära vyer. På menyn på Brännö Värdshus står allt från enklare rätter, dagens special och en varierad à la carte. Fisk och skaldjur är förstås ett stående inslag på menyn.

I närheten av Brännö Värdshus ligger pensionat Baggen, ett personligt och vackert pensionat med alla bekvämligheter och förutsättningar för ett härligt boende. Trots att vi befinner oss mitt i Göteborgs södra skärgård är dock bredband tillgänligt och pensionat Baggen tillsammans med Brännö Värdshus är även en uppskattad kombination för konferenser.

Brännö – gjort för promenader

Det bilfiria Brännö är som gjort för promenader. Inte speciellt kuperat, asfalterade härliga småvägar och alltid nära till havet. Den “hetaste” sträckan är den mellan Rödsten och Husvik, alltså mellan de två färjelägena på öns östra respektive västra sida. Promenaden bjuder på såväl äldre genuina hustyper som ängar med får.

Vintertid är det stilla och skönt på Brännö, endast 700 bor här året runt. På sommaren flerdubblas siffran och med det trängseln. Brännö har en rik historia. Redan i de gamla isländska skrifterna berättas om stämmor på Brännö under vikingatiden. Här finns ett hembygdsmuseum som speglar de senaste århundradena. Färjan till Brännö tar cirka 20 minuter. Väl här har du badplatser, café, pensionat och lantmannahandel att ta del av Men det är promenaden, motionsrundan eller cykelturen på Brännö som ger dig den friska havsluften och den speciella Brännöatmosfären.

Brännö – några fakta

Brännö är en tätort och ö i Göteborgs södra skärgård. Den ingår i stadsdelsnämndsområdet Södra Skärgården i Göteborgs kommun. Brännö var municipalsamhälle 1911-1922. Brännö har till skillnad från de flesta andra öarna i skärgården inte varit ett fiskesamhälle, utan befolkningen har förut mestadels varit bönder. Lots har också varit ett vanligt yrke på ön.

Båtar till Brännö Brygga
Om Brännö på Wikipedia

Karta Brännö


Visa större karta

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes