Överst

Billdals naturpark

Billdals naturpark – promenera

En gammal anständig engelsk park med välskötta promenadvägar genom luftig lövskog. Som skapta för romantik. Promenera upp en dag med god sikt till toppen av berget och blicka ut över havets mystik. Vägen dit kräver viss benansträngning men är väl värd mödan.

Billdals naturpark anlades 1860 vilket märks på såväl den vackra bron som den väl stensatta bäcken som rinner genom hela parken och damms upp av en damm och även innehåller en laxtrappa. I parken finns en gammal oanvänd herrgård byggd av James Dickson på 1800-talet som sommarvilla. Sedan 2001 har den stått oanvänd. Ett lokalt opinionstryck har skapats för att ta tillvara herrgården för föreningar och kanske skapa ett allåldershus.

Traditionellt firande på Valbort i Billdals Naturpark

Men parken är väl besökt och nyttjad av flanörer och motionärer. På Valborg har man ett traditionellt firande. Alldeles intill ligger ett stort ridstall så besökande hästekipage syns stundUgen. Det finns en promenadslinga runt hela parken och öppna ytor för brännboll. Äppelträd för stillsam pallning och ett litet kafé i närheten ger plusvärde. Billdals Naturpark är klassat som botaniskt värdefullt område med stort lokalt intresse.

Det finns idag ett engagemang i de boende runt Billdals naturpark att bevara den inrakt och utveckla dess potential. Medan Billdal växer som bostadsområde och populär plats att för barnfamiljer att bosätta sig på, växer även behovet av fina områden naturområden att vistas i – och, inte minst, andas ut i. I detta fyller Billdals naturpark ett stort syfte.

Karta Billdals naturpark


Visa större karta

Om Billdals Naturpark på Naturen i Göteborg

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes